Správným jídlem k lepšímu spánku

22. července 2012

Je celkem pravděpodobné, že se to děje vám nebo někomu blízkému z vašeho okolí. Občasnou nespavostí totiž trpí přibližně třetina dospělé populace ČR, vážnějšími problémy se spánkem pak až 10%. Na vině může být celá řada faktorů – špatnou matrací počínaje a vrozenými vadami konče. Většinou však platí, že problémy se spánkem si často způsobujeme sami a to tím, co před spaním sníme. Ano, co sníme, ovlivňuje velmi kvalitu našeho spánku.

Některé potraviny tedy přispávají k dobrému spánku, jiné naopak. Ty co přispívají ke kvalitnímu spánku, obsahují zvýšené množství látky zvané tryptofan, která pomáhá stimulovat mozek ke tvorbě serotininu a melatoninu, jež se starají o navození spánku. Obecně lze říci, že za „spací“ potraviny lze označit ty, které mají vysoký obsah uhlohydrátů a vápníku a nižší-střední obsah proteinů. Konkrétně pak jde například o následující potraviny:

  • Mléčné výrobky (sýr, mléko,…)
  • Med
  • Ořechy (mandle, vlašské, arašídy)
  • Banán a avokádo
  • Drůbeží maso
  • Fazole a rýže
  • Vejce

Mezi potraviny/látky, kterým se naopak před spánkem vyplatí vyhnout, lze zařadit následující:

  • Alkohol a nikotin (Ačkoliv někdy alkohol může navodit spánek, tak tento bude hodně přerušovaný a tudíž nekvalitní. Nikotin je typický stimulant, tudíž vás bude držet vzhůru)
  • Těžká a tučná jídla
  • Rajčata, cibule a sůl

Pro ty co nemohou často usnout, zde máme na závěr staletími ověřený uspávací koktejl: Do sklenice teplého mléka přidejte med, případně i vanilku a budete spát jak nemluvně!